Dahlia – höstens ljuvaste snittblomma

06/10/2017 |

Dahlian är en blomma som hör sensommaren och hösten till. Den härstammar ursprungligen från Sydamerika där den växer i vilt tillstånd i en uppsjö av vackra blomsorter och färger.


Foto: Ibulb.org

Här hos oss går den att odla utomhus som knölväxt i krukor eller i rabatter. Eller så njuter man av dess blommor som snittblommor och förgyller hösten hemmavid med dahlians lyskraft i vaser och skålar. Blomman är ljuvligt generös, det är helt enkelt en blomma man blir glad av. Här kommer några tips på arrangemang med dahlian i fokus.

SINGEL I FLASKOR

En enda dahlia i rätt färg är allt som behövs för att skapa höststämning. Eller ta två om du vill lyxa till det lite extra! Placera i flaskor, glas eller enkla vaser. Dahlian är en anspråkslös blomma som passar fint i varje miljö den hamrar i.


Foto: Ibulb.org

TILLSAMMANS I EN SKÅL

Här är ett riktigt maffigt höstarrangemang som kan lysa upp ett helt rum. Passar fint till större högtider eller festligheter. Fyll en skål med blötlagd grön oasis och stick ner diagonalt snittade dahliastjälkar djupt i oasisen. Placera de utslagna blommorna djupt nere i blomsterarrangemanget och låt knopparna sväva livfullt en bit ovanför. Sätt eventuellt till andra blomknoppar eller gröna blad som kontrast. Se till att fatet är fullt med vatten så håller blommorna maximalt länge.


Foto: Ibulb.org

KOMPISAR I GLAS

Skapa ett läckert stilleben genom att placera många låga blommor i små glas. Skapa rörelse och liv med extra blad, bladslingor eller strån.


Foto: Ibulb.org

Skötselråd för Dahlia:

Snitta alltid dahlia diagonalt med en vass kniv. Den föredrar kallt vatten. Tar bort alla blad som hamnar i vattnet. Byt med fördel vatten i vaser men någon dags mellanrum.

Etiketter: , , , ,

Kategori: Alla artiklar, Höstblommor