Påskliljan – en påskblomma alla älskar

07/03/2017 |

En påskblomma alla älskar är lilla glada påskliljan ’Tête-à-tête’. Den är sedan många år den mest sålda påskliljan i handeln.

Att den är så populär beror säkerligen på dess växtsätt, den är låg, kompakt och ger en mängd gyllengulla blommor. Dessutom är den lättskött. Påskliljor ska vattnas mycket lite, och all näring blomman behöver finns lagrad i lökarana.

De är tacksamma att dekorera med både inne som ute. Plantera samman dem med andra vårlommor eller låt dem sprida vårkänslor på egen hand. Här kommer några fiffiga tips på hur denna påskblomma kommer till sin rätt.

1. Enkelt läge

Plantera styckevis i lerklruk och placera ett fång krukor på ett fat. Här tillsammans med knoppiga pärlhyacinter-


Bild: Floradania.dk

2. Kvistigt läge

Placera en kruka med påskliljor i en glaskruka eller en glasskål. Klipp lagom kvistar av naturgrenar och täck mellanrummet mellan krukan och skålen.


Bild: Floradania.dk

3. Glasklart läge

Låt rötterna göra jobbet som dekorationsmaterial. Ta av ytterkrukan och placera lökarna med dess vackra vita rötter i glaskrukor. Det blir inte enklare än så här.


Bild: Floradania.dk

När blommorna vissnat ned kan lökarna tas tillvara planteras ut i trädgården, så fort frostrisken är över. De blommar sedan tacksamt år efter år. Ofta blir sorten ’Tête-à-tête’ lite lägre när de blommar utomhus som vårlök, de blir sällan högre än krokus eller pärlhyacinter, något som gör dem tacksamma att kombinera med dessa sorter i rabatten.

Foto: Floradania.dk

Etiketter: , , ,

Kategori: Alla artiklar, Påskblommor