Hälsa våren välkommen med blommor på trappan

27/03/2017 |

Låt våren spira på trappan eller på balkongen, med blommor i ljuva blå färger, former och dofter. Frossa i underbara varianter av Violer, blomman som symboliserar våren mer än någon annan och går utmärkt att ha utomhus tidigt under våren.

Penséer och violer finns i en rad vackra sorter som varje år kompletteras med nya, spännande sorter och nyanser. Var inte vara rädd för att de späda blommorna ska duka under för temperaturer runt eller strax under nollpunkten. För lika sköra som de ser ut, lika tåliga och livskraftiga är dessa blommiga små liv.

Pensé – Trädgårdsviol – blomman för alla tillfällen
Den mest kända är nog den storblommande pensén, Viola x wittrockiana, som blommar från mars till juni och trivs utmärkt i full sol. Med alla sina spännande färgkombinationer bjuder den på ett otal möjligheter att skapa små vårarrangemang i krukor och balkonglådor. Man kan välja allt från rena och klara färgkombinationer till dämpade ton-i-ton-nyanser.


Bild: Floradania.dk

Ljuvliga hornviol
En annan älskad och uppskattad medlem av den unika violfamiljen är hornviolen, Viola cornuta, som känns igen på sina många små blommor. Det finns hornvioler med både stora och små blomhuvuden. Vissa har närmast ett marktäckande växtsätt och passar utmärkt tillsammans med andra växter. Hornviolen frösår sig själv utomhus och kommer igen år efter år, ofta blir de korsbefruktade med andra violfärger och blommar i nya färgkombinationer.


Bild: Floradania.dk

Doftande viol
Luktviolen, Viola odorata, är också en tålig perenn som kan planteras ut redan under tidig vår. Den frösår sig och förökar sig med rotskott och växer vilt i buskage och gamla trädgårdar. Den trivs utmärkt i krukor och rabatter i direkt sol och passar bra som marktäckare. Luktviolen känns igen på sin utsökta doft, och det är också den som gett upphov till det latinska namnet, som mycket riktigt betyder lukt- eller doftviol. Luktviolerna kan även användas också som kanderade violer i desserter och bakverk.


Bild: Floradania.dk

Källa & Foto: Floradania.dk

Etiketter: , , , ,

Kategori: Alla artiklar, Vårblommor