Pastell blomsterdekoration DIY

16/02/2017 |

Blomsterarrangemang, blomsteruppsats, blomsterdekoration, snittblomsarrangemang, snittarrangemang, oasisdekoration, blomarrangemang, kärt barn har många namn.

Ett blomarrangemang i oasis passar bra i många sammanhang, till exempel som present vid uppvaktning vid större högtidsdagar, när det förväntas komma mycket blommor och buketter som behöver en vas samtidigt. Ett arrangemang i oasis kommer ju komplett med kruka, det är bara för jubilaren bara att ställa fram bekvämt och tacksamt.

För dig som vill skapa ett eget snittblomsarrangemang bjuder vi här på DIY steg för steg. Denna stil som används i arrangemanget ovan kallas ”parallell” på floristspråk. Det betyder att alla stjälkar arrangeras parallellt rakt upp. Extra effektfullt blir det om varje separat blomsort placeras i grupp på en egen nivå i arrangemanget.

Välj ut ett par blomsorter som avviker starkt och distinkt från varandra. Toppiga strama riddarsporrar är utmärkta som toppblommor. Rosor med sina runda former blir till hjärtat i arrangemanget. Tistelblomman marton blir en bas som de övriga blommorna växer upp igenom och framhäver dem. Samtidigt täcker tistlarna oasisen.

Börja med att lägga en bit oasis i vatten och låt den sjunka och vattenfylla sig själv. Skär sedan till den så den passar till den kruka eller skål som är aktuell. Stick först i toppblommorna i oasisen, i detta fall med samma höjd. Snitta alla stjälkar med en vass kniv innan de trycks med i oasisen, och tryck ner dem så djupt det går. Stick ner rosorna under riddarsporrarna, runt omkring deras stjälkar.

Tänk parallellt, stjälkarna ska vara raka, som om rosorna de växer rakt. Som ectra affekt kan man sätta till något extra element eller dekoration, här används snäckskal. Dela sedan upp martornskvistarna blomma för blomma och stick i dem nederst så att oasisen täcks. Ditt arrangemang är klart!

Skötselråd för en oasisdekoration är att krukan eller skålen alltid måste vara vattenfylld samt att den bör inte placeras i full sol. Att duscha lätt med vatten i duschspruta uppskattas av blommorna.

Välja andra sorter av snittblommor:
Snittblommor som passar som toppblommor: Gladiolus, rosenstav, fresia, liljor och liknande.
Alternativ till runda rosor: nejlikor, tulpaner, gerbera, ranunkel, anemoner med flera
Fylliga blommor till basen: brudslöja, vaxblommor, daggkåpa, gullris, alla sorters gröna kvistar.

Bilder: Flower Council of Holland / www.funnyhowflowersdothat.com

Etiketter: , , , , , ,

Kategori: Alla artiklar, Blomsterarrangemang