Novemberkaktus – en klassisk blomma i nutida tappning

02/11/2014 |

Novemberkaktusen vill komma i fokus igen efter många år i skymundan. Den är värd all uppmärksamhet, för den är både lättskött och beständig.

Den finns i många färger, allt från vitt, creme, aprikos, rosa till cerise. Ursprungligen är den epifyt som levt i trädkronor i Sydamerikas djungler, det innebär att den har växt i trädklykor utan att parasitera på trädet. En riktig liten överlevare, helt enkelt. I Europa har den odlats sedan början av 1800-talet.

Då den är en suckulent, en fetbladsväxt, ska man vattna måttligt. Håll den jämt fuktig och ge den växtnäring under blomningsperioden, efter blomningen bör man vara mer sparsam med vattnet. Den är värd att sparas, då novemberkaktusen kan blomma om nästa år. För att få novemberkaktusen i blom andra åren ska man drastiskt dra ner på vattningen under augusti. Ställ om möjligt växten på ett svalare ställe. När knopparna visar sig tar du fram novemberkaktusen igen. Detta är alltså en krukväxt för dig som är trött på slit och släng och tycker om hållbarhet. Kan en växt bli mer nutida? Förmodligen inte. Se hur fint den smälter in i stilrena miljöer i dessa bilder från FloraDania!

Betongfat med novemberkaktus i glaskrukor.
Foto: FloraDania.dk

Vit novemberkaktus
Foto: FloraDania.dk

Novemberkaktusen har som sagt sitt ursprung i tropisk djungel, men blir fin även med material från våra nordiska skogar.

Naturdekorerad novemberkaktus.
Foto: FloraDania.dk

Ett fång novemberkaktus dekorerad med levande material.
Foto: FloraDania.dk

Bilder: Floriadania.dk

Etiketter: , ,

Kategori: Adventsblommor, Alla artiklar, Krukväxter, Vinterkänsla