Julbegonia – en klassisk julblomma i nytt ljus

22/11/2014 |

Den gammaldags småblommiga Julbegonian ”Begonia Lorraine” har blivit toppmodern igen som julblomma. Den har länge räknats som en tantblomma, men just gamla hederliga tantblommor och mormorsblommor är mer på tapeten än någonsin.

Kanske hänger den trenden ihop med att så många av oss längtar efter den lantliga idyllen med stugromantik, syltkok och en vedspis. Julbegonia är inte ett hus på landet men hjälper till att skapa lantlig trevnad som få andra krukväxter, även om man bor i storstaden. Julbegonian finns i vitt och i olika rosa nyanser, dock inte i rött även om den är en julblomma. På de mörkrosa sorterna skiftar bladen ofta i vinröda och läckra nyanser, det bidrar till julkänslan!

Så här sköter du Julbegonia: Julbegonian ska placeras så ljust som möjligt för att knopparna ska slå ut och behålla färgen på blommorna. Ge begonian jämt men ändå måttligt med vatten, den behöver torka upp lite mellan vattningarna så den inte står och blir för blöt. Ge blomsternäring varje gång för att stimulera blommorna och knoppsättningen.

Här kommer några tips på hur du kan dekorera din julbegonia!

Några varv med en charmigt köksrutigt dekorationsband runt krukorna är ett snabbt och fiffigt sätt skapa en lantlig look.

julbegonia4
Foto: Floradania.dk

Att ställa flera julbegonior ihop på ett fat eller bricka är ett enkelt sätt att skapa en julgrupp. Dölj krukorna med kottar. Ställ grenar av matchande röd kornell som en krans runt begoniorna och fäst dem i varandra med ståltrådar.

julbegonia5
Foto: Floradania.dk

En enda Julbegonia blir som en egen blommande julgran om man placerar kornellgrenar som en kon runt! Dekorera med lite julgransdekorationer

julbegonia6
Foto: Floradania.dk

Om bladverket är friskt och grönt efter blomningen kan du fortsätta att vattna och ta hand om den. Klipp ner torra blomställningar och ta bort eventuella torra blad. När vårljuset kommer kan du pröva att ta skott och plantera dem i såjord!

Bilder: FloraDania.dk

Etiketter: , , , , ,

Kategori: Alla artiklar, Julblommor, Krukväxter