Hösttid är hortensiatid

02/11/2014 |

Hortensia är en ljuvlig blomma och krukväxt som kommer på bred front, som krukväxt under hela året och som snittblomma under hösten. Den är en riktig kameleont som passar in i alla miljöer. Passa på att köpa hem nu när snitthortensian finns i din blomsteraffär.

Med en enda eller ett fåtal blommor skapar man enkelt dramatiska och spännande blomsterarrangemang. Hortensiablommor finns i många härliga och mustiga färger och är otroligt hållbara. De torkar dessutom på plats i vasen och blir till slut en eternell som kan återanvändas i ett torkat blomsterarrangemang eller som dekoration där man önskar. Här kommer några läckra lila tips på kreativa blomarrangemang med hortensia med just lila blommor.

Hortensia & Kål

En långskaftad lila hortensia med en kvist av lila dekorationskål blir till en hel bukett. Gör som floristen, bind samman hortensian och kålkvisten vid ett par distinkta punkter längs stjälkarna och placera i hög glasvas. Snitta stjälkarna med en vass kniv och placera i ljummet och bytt helst vatten varje dag i blomvasen.

Hortensia och kål.

Hortensia & agave

Alla goda ting är tre. Skapa ett stilrent blickfång genom att placera en hortensiakvist i en kruka och rama in med gråtonade agaveblad. Agave är en suckulent som finns som snittgrönt i mycket välsorterade blomsterbutiker, samt som krukväxt. Alternativa bladsorter är blad av blomsterananas som även de är grå och stela. Man kan också använda de gråtonade eucalyptuskvistar som finns i de flesta blomsteraffärer eller om man har luddiga och grå lammöronblad i trädgården. Med eucalyptus blir resultatet inte lika strikt utan snarare mer romantiskt och mjukt. Använd helst en smal kruka som du fyller med vatten. Snitta stjälkarna med en vass kniv. Byt vatten i krukorna med några dagars mellanrum.

Stilrent med hortensia.

Hortensia och agaveblad.

Hortensia & blad

En långkvistad hortensia har oftast många gröna blad. Ta av bladen från stjälken och rama in själva hortensiablomman i lager på lager med bladen. Skär av stjälken så du får en kort bukett. Istället för att binda ihop buketten kan man hålla ihop bladen och blomman med två bambupinnar som hålls ihop av gummistören eller andra fästsnören. Detta ger en asiatisk look på din blomsterdekoration med mycket enkla medel. Lägg buketten i en skål med vatten och låt den vila på sidan som ett ymnighetshorn.

Hortensia i skål.

Bilder: Flower Council of Holland / www.funnyhowflowersdothat.co.uk

Etiketter: ,

Kategori: Alla artiklar, Buketter, Höstblommor