Fånga det bästa med hösten med blommor

06/11/2014 |

Bukett med krysantemum.

November månad är här med sitt höstrusk och novembermörker. Fånga det bästa av dagen med härliga höstpromenader i naturen när vädret så tillåter och unna dig att skapa höststämning även inomhus. Blommor sprider energi och värme omkring sig, som man längtar efter.

Passa på att njuta av snittblomman Krysantemum. Det är en blomma som verkligen vet hur man tar fram det bästa med hösten och det är nu under hösten som krysantemum är som allra bäst under året. Här kommer lite floristtips på hur dessa blommor blir till höstmys hemmavid på olika sätt.

Mustigt med hela hösten i en kruka

Krysantemum i höstens alla färger bildar stommen i detta runda och mustiga blomsterarrangemang. Här ackompanjeras de av blommande kvistar av eukalyptus och kvistar av röda bär såsom exempelvis rönnbär, olvon, nypon eller johannesört som säljs i blomsterhandeln under det latinska namnet Hypericum. Du behöver ca 15 kvistar krysantemumkvistar beroende på storlek eller fler för att arrangera ett så pass fylligt arrangemang.

Fyll en kruka med blötlagd grön oasis. Snitta stjälkarna på krysantemumen. Låt toppblommorna vara något högre och kvistarna på sidorna något kortare. Snitta varje stjälk med en vass kniv innan du sticker dem i oasisen med ett bestämt stick. Stick blomstjälkarna djupt i oasisien så håller blommorna längre. Bygg upp en rund form med blommorna. Varva med att sticka in kvistar med eukalyptus och bärkvistar så det blir en spännande blandning. Sätt blommorna, bär och det gröna kvistarna tätt. Då kan flika in lösa torra höstlöv mellan blommorna på fri hand efteråt, dessa behöver ju inte dra vatten. Närmast krukan gör det sig fint med något fler gröna kvistar som eukalyptus. Se alltid till att krukan är fylld med vatten kring oasisen så håller sig detta arrangemang höstfint i flera veckor.

Höstkruka med blommor.

Smakfullt bakat och dukat med doft av kanel

Duka höstfint med krysantemum i arrangemang i låga skålar. Varva blommor, kanelstänger med bär i ringar och tänk som om du dekorerar en tårta. Avsluta med en rustik rosett på toppen. Arrangera i blötlagd grön oasis på samma sätt som i arrangemanget ovan. Till kuvertblommor kan man skapa blommande muffins. Placera små oasisbitar i bullformar och stick i krysantemumblommor med korta stjälkar. Ett paradisäpple eller ett nypon på toppen av bakelsen blir glasyren på kakan!

Bordsdekorationer med blommor.

Luftigt med höstens kvistar och äppelskivor

När man utbildar sig till florist lär man sig att studera förhållanden i naturen noga. Att ha insikt i hur växter växer i naturen är en grundförutsättning för att kunna förädla sitt konstnärliga uttryck såväl som sitt sätt att disponera materialet man använder i skapande.

Den enkla och självklara naturlagen: ”luft är gratis” är något som alla kan dra nyttan av när man arrangerar blommor. Detta fenomen demonstreras mycket tydligt i detta blomsterarrangemang. Långa spännande vildskott av nypon, vridpil eller andra naturgrenar skapar volym och rörelse i luften och tar den i sitt anspråk. Någon enstaka kvistar av krysantemum lyfts fram i mellanrummen. Det blir mycket volym för små pengar.

Trä flera torkade runda äppelskivor med luft mellan sig på blompinnar eller grillpinnar för en intressant effekt. Äppelskivor går att torka i vanlig hushållsugn på 50 grader med lätt öppen ugnslucka, om man inte har en torkugn. Detta är ett blomsterstilleben som inte bara stimulerar ögat utan även doftsinnet, ju fler sinnen som stimuleras samtidigt desto med intensivare blir upplevelsen 0ch känslan. Äppeldoften för ju även med sig en föraning av julen, något som gör hösten ännu lite mer mysig.

Här  har vaserna blivit dekorerade med små vedträn, ved knyter an till grenarna, detta

Luftiga blommor i vaser.

Bilder: Flower Council of Holland / www.funnyhowflowersdothat.co.uk

Etiketter: , , ,

Kategori: Alla artiklar, Blomsterarrangemang, Höstblommor