Blommor är framtidens mat – lupinfrö snart i korv och glass

24/11/2014 |

”Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma! Nåt annat vill jag inte ha!” Snart kan det till synes omöjliga och festliga kravet i den gamla barnvisan av Hans Alfredsson gå att laga till. Blommor i maten är framtiden. Blomman lupin, eller rättare sagt lupinfrö, är framtidens proteiner och kommer att kunna användas till såväl vegetarisk korv som glass.

Sveriges Radio Kronoberg rapporterar att forskare i Tyskland har lyckats ta bort den utpräglade lupinsmaken ur lupinfrö och gjort att detta mycket proteinrika frö kan få bredare användningsområden i framtiden. För detta forskningsgenombrott har forskargruppen nyligen mottagit det prestigefyllda tyska framtidspriset, Die Deutsche Zukunftpreis 2014.

Tidigare har lupinfrö främst använts till djurfoder, men nu kommer dessa blomsterfrö även att bli nytt födoämne och maträtter för oss människor. Den kommersiella lupinodlingen förväntas öka, något som är trevligt för miljön, klimatet, alla nyttiga vilda pollinerare som bin och humlor, och så klart för oss människor. Lupinens blommor och blommande lupinfält är kanske det vackraste som finns.

Lupiner - framtidens mat.

Etiketter: , ,

Kategori: Alla artiklar, Blommig kuriosa