Tusensköna – vårblomma som kommer i repris varje år

10/03/2014 |

Tusenskönan har dykt upp i blomsterhandeln och skvallrar om våren och sommaren! Denna vårprimör har blivit allt mer populär de senaste åren. Den har blommor i färgerna vitt, rosa och rött och olika nyanser däremellan. Odlarna har förädlat  fram allt mer knubbiga, frodiga och blomrika exemplar med kraftiga blommor på senare tid. Man får mycket vår för pengarna, med andra ord!

Tusenskönor gör sig fint i planteringar utomhus under våren, som ett välkomnade blickfång utanför dörren eller på terrassen. Plantera dem tillsammans med lökväxter, penséer eller primula. Eller varför inte helt på egen hand, som på dessa vårliga inspirationsbilder från Floradania.

Bellis på cykel.
Bild: Floradania.dk

Tusensköna på bricka.
Bild: Floradania.dk

Man kan både njuta av tusenskönan utomhus eller inomhus som en säsongsblomma under våren. Placera dem ljust inomhus och låt dem inte torka ut.
Tusensköna tycker om att stå svalt och trivs extra fint i uterum. För att bevara dem bör plantorna sedan planteras ut i trädgården där de kommer tillbaka tacksamt år efter år.

Bellis i fönster.
Bild: Floradania.dk

Dess latiska namn är ”Bellis perennis” och som namnet antyder är denna växt en perenn, som gärna sprider sig i gräsmattor och rabatter. Unnar man sig tusenskönor får man inte bara ljuvliga blommor för stunden, man  investerar i en blommig framtid!

Tusensköna i skål.
Bild: Floradania.dk

Bilder: Floriadania.dk

Etiketter:

Kategori: Alla artiklar, Vårblommor