En kram av doftande blommor

24/01/2014 |

Hyacinter är vintervårens mest väldoftande snittblomma. Passa på att njut om du hittar dessa raringar i din blomsterhandel. 

Olika färger av hyacinter doftar olika mycket, dofta dig fram till din favorit. Vita hyacinter doftar ofta något mindre, blå doftar ofta mest, men sorterna kan variera. Nya nyanser och sorter odlas dessutom fram allteftersom. Det finns många charmiga sätt att arrangera dessa blommor. Här är ett extra charmig variant, hyacinter i en kram med buxbom.

hyacinter-bla-1

Du behöver ungefär 5 hyacinter, men självklart kan du välja andra blommor. De flesta snittblommor funkar. Ett par kvistar buxbom eller andra gröna kvistar som går att dela upp behövs till den gröna manschetten. En kruka eller vas, grön oasis samt en vass kviv, en sekatör och sax. Slutligen behövs ett band eller ett snöre.

hyacinter-bla-2

Låt oasisen sjunka i kallt vatten till den är helt vattenfylld och skär till en bit som passar i krukan. Låt inte kanten av oasien gå över kruk eller vaskanten. Snitta hyacinterna och placera dem i mitten av oasisen. Det är enklare att trycka ner de något mjuka hyacinterna om man gör ”förborrade” hål till dem, exempelvis med knivskaftet.

hyacinter-bla-3

Dela sedan upp buxbomgrenar i mindre kvistar och tryck ner dem runt om hyacinterna i en lägre nivå. Buxbomen ska rama in hyacinterna.

hyacinter-bla-4

Jämna av buxbomen med en sax om du vill ha en trimmad överkant, som på en buxbomrabatt.

hyacinter-bla-5

Knyt om bandet och knut en rosett om du vill. Häll sedan vatten i krukan och fyll på ända upp. Kom ihåg att fylla vatten på varje dag. Din hyacintkram är klar!

hyacinter-bla-6

Bilder: Flowercouncil of Holland

Etiketter: , ,

Kategori: Alla artiklar, Vinterkänsla