Formstarka och färgstarka höstblommor

21/10/2013 |

Höstblommor är ofta lika dramatiska som dom är färgstarka, och det är något som intressant att framhäva. Vill man fånga den dramatiska känslan och skapa unika och konstnärliga blomsterdekorationer kan man använda sig av något som är gratis och finns omkring oss i oändlig mängd, nämligen luft! 

Ju mer kontraster det är mellan materialet desto viktigare är det att att använda luft medvetet i ett blomsterarrangemang. På så sätt låter man blommorna tala, och de gör det mycket övertygande, bara de får chansen. Här visar vi några enkla sätt att kombinera och arrangera blommor som formmässigt skiljer sig starkt från varandra. Alla varianter har det gemensamt att luften är det viktigaste elementet.

1. GLADIOLUS

Gladiolus är höstens mest anslående och praktfulla snittblomma. I denna komposition är de kraftfullt grupperade i en vas med en höstlig och livlig bärkvist som enda sällskap bredvid. I nästa vas ser vi ett par proteablommor och en kvist av hortensia.

Gladiolus

2. JAPANSKA LYKTOR

Här får kvistar av japanska lyktor spela huvudrollen. Ett par dramatiska blad av Monstera vid sidan och en kvist limefärgad amaranthus i botten är allt som behövs till. Som pendang ser vi en ensam proteablomma med en amarathuskvist. Blommorna är arrangerade i blötlagd grön oasis. Effektfullt och hållbart!

Japanska lyktor.

3. MONTBRETIA

Den ljuvliga höstlliljan Montbretia tronar i ensam majestät i toppen av detta arrangemang. Blommornas eleganta sirlighet kommer till sin rätt med luft omkring sig, kan har möjlighet att se alla blommor slå ut på ett fint sätt. I botten av detta oasisarrangemang ser vi en innersta krans av tistlar följt av krysantemum och ytterst rävsvans.

Montbrezia.

4. LEJONGAP

Man måste inte fylla en vid vas till bredden med blommor. Man kan låta några enstaka blommor få vila sig mot kanterna istället. En nätkrans klädd med mossa som vilar inuti vasen skapar spänning. Blommorna vi ser är lejongap, protea och ett par kvistar celosia i mitten. Ett skelettblad befäster den dramatiska känslan.

Lejongap.

Bilder: Flowercouncil of Holland

Etiketter: , , ,

Kategori: Alla artiklar, Höstblommor