Krysantemum – en hälsosam krukväxt med härliga blommor

24/09/2013 |

Det finns krysantemum som andas vår, sommar, höst och vinter! Krukväxten Krysantemum anpassar sig till varje säsong men vi tänker ofta  på den som en höstblomma. Numera säljs den året runt. Man har under senare tid odlat fram många nya vackra sorter och blomfärger så det finns alltid fräscha nyanser som smälter in i olika stilar och aktuella trender. En riktig kameleont med andra ord!

Krysantemum är inte bara rara och charmiga färgklickar, den är dessutom effektiv som luftrenare. Den tar upp och neutraliserar bensen ur luften omkring oss, en hälsosam anledning till att alltid ha en krysantemum hemma, eller varför inte på arbetsplatsen?

Krysantemum.

Skötselråd: Krysantemum ska placeras ljust, men inte i full sol. Låt den inte torka ut, håll jämn fuktighet i jorden och tillsätt blomstergödning vilket stimulerar blomningen.

Krysantemum i olika färger.

Kan krysantemum blomma om? Man räknar krysantemum som en s.k. kortdagsväxt, den behöver ha strängt och reglerad kontrollerad tillgång till ljus för att komma i blom, vilket den får av odlaren i växthusen. Det är svårt att få en krysantemum att blomma om i hemmamiljö. Köper man en krysantemum på våren kan man dock klippa ner blomställningarna efter blomningen och låta bladen vara kvar och sedan plantera ut den på balkongen eller i trädgården. Med lite tur kan den blomma igen under sensommaren under gynnsamma förhållanden.

Krysantemum hemma.

Bilder : Flower Council of Holland // www.funnyhowflowersdothat.co.uk

Etiketter: , , ,

Kategori: Alla artiklar, Krukväxter