Dahlia – en omtyckt knöl med vackra blommor

01/08/2013 |

En underbar och frodig sensommarväxt är Dahlian. Dahlian bjuder på fantastisk blomning och det finns många olika nyanser att välja bland. Blommorna finns enfärgade, tvåfärgade eller flerfärgade och allt ifrån milda pastelltoner till riktiga intensiva färgexplosioner.

Dahlian är en gammaldags växt som ligger rätt i tiden och uppskattas för sin retrokänsla, det är en riktig mormorsväxt. För alla som är älskar starka färger finns många fina och nya sorter under namnet det kosntnärliga namnet ”Gallery”. Det är rikblommande dahlior med fyllda och fylliga stora blommor i glada och starka toner. Flera av sorterna  fått namn efter konstnärer och man kan välja bland sorter som ’Gallery Monet’, ’Gallery Pablo’ och ’Gallery Salvador’ för att nämna några. Botanisera i din lokala trädgårdshandel, just nu är sortimentet som störst.

Dahlia-Gallery-Singer
Foto: Anna Skoog / Blomsterfrämjandet

Plantera dahlior i näringsrik mulljord som vanlig blom- eller plantjord av bästa kvalitet. Kom i håg att ge gödning. För att knopparna ska utvecklas bäst ska de vattnas med svag näringslösning under hela växtsäsongen och under blomningen. Jorden ska hållas fuktig och bör aldrig torka ut helt. Bästa placeringen för dahlian är i sol eller lätt skugga.Dahlior är vackra i krukor och lådor av alla de slag. De står fint för sig själva men kan också samplanteras med andra sommarblommor eller perenner.

Dahlia-Gallery-Vincent-2
Foto: Anna Skoog / Blomsterfrämjandet

Dahlior är läckra i rabatten och ger färg och blomsterglädje när många andra trädgårdsblommor blommat över i slutet av sommaren. Dahlians karaktärsfulla växtsätt gör dem lämpliga till moderna och stilrena planteringar. Den vita ’Gallery Art Fair’ tillsammans med ett grönt och livfullt prydnadsgräs passar fint till entréplantering.

Dahlia-Gallery-Art-Fair
Foto: Anna Skoog / Blomsterfrämjandet

Dahlian är en klassisk snittblomma Bästa tiden att ta in snittblommor är tidigt på dagen.  Stjälkarna sätts direkt i ljummet vatten, gärna tillsammans med näring för snittblommor. Placera dem tillsammans eller i låga vaser tillsammans med andra trädgårdsblommor. Dahlian är en blomma som gör sig extra fint uppifrån. Placera dem med fördel i låga buketter eller vaser.

BlomsterframjandetAnnaSkoog
Foto: Anna Skoog / Blomsterfrämjandet

Dahlian är en knölväxt och vill man kan man vinterförvara knölarna för utplantering nästa år eller flera år. Innan frosten kommer ska de rävas upp försiktigt, grenar ska klipps bort och det mesta av jorden runt knölarna skakas bort. Knölarna förvaras sedan i lådor med torv. Om dahlian odlats i kruka, kan hela krukan tas in. Under vintern ska knölarna ligga torrt, mörkt och svalt på ett frostfritt ställe, exempelvis i en källare. Till våren tar man fram knölarna igen och planterar om dem. De ska placeras grunt, bara täckta av någon cm jord. När skotten är ca 15 cm kan de toppas av, det gör att plantan blir väl förgrenad och buskig. Vänta tills frostrisken är över innan plantorna flyttas ut, dahlior tycker inte inte frost och vill inte ha det kallt om fötterna.

Dahlia-Gallery-Pablo
Foto: Anna Skoog / Blomsterfrämjandet

 Källa: Blomsterfrämjandet. Bilder: Blomsterfrämjandet / Anna Skoog

Etiketter:

Kategori: Alla artiklar, Sommarblommor