Vårbuketter med mer kvistar än blommor

17/02/2013 |

Mars månad väntar om knuten. Ett säkert vårtecken är att träden börjar knoppas lite mer dag för dag, något som inspirerar och lockar fram vårkänslorna. En gammal tradition och ett sätt att ta in våren hemma är att driva kvistar i blom inomhus. 

Har man en egen trädgård med buskar eller träd kan man göra fynd så här års, nästan alla kvistar gör sig fint att drivas inomhus. Givetvis kan kan välja att köpa grenar istället. Förr om åren bestod sortimentet i blomsteraffärerna i regel av forsythia, äppelblom, björkris och körsbärskvistar, men nu hittar man ofta även mer unika och exklusiva kvistar som magnolia. Även enkla kvistar som blåbärsris, kornell och vide säljs allt mer. Här kommer några tips på hur man kan använda kvistar med snittblommor.

PILKVISTAR

Den oansenliga pilen brukar inte räknas in som en blommande kvist, men får söta lilatonade viden under tidig vår och blir fina tillsammans med de första blommorna i trädgården. Här samsas pilen med narcisser och lungört och blir en söt liten visitbukett.

Vårbukett

BLÅBÄRSRIS

Blåbärsris säljs i de flesta blomsterbutiker under våren och är populärt att blanda med tulpaner. Ett sätt att använda blåbärsriset på ett annorlunda sätt är att rama in tulpanerna istället. I blåbärsriset kan man linda i matchande snören eller metalltråd.

Tulpaner med blåbärsris

KASTANJ

Riktigt grova grenar av kastanj eller liknande kan verka svåra att arbeta med. Använd dom istället som en bas och fyll en hel vas. Stick sedan i några enstaka blommor mellan grenarna. Här har man använt tulpaner och krysantemum.

Grenarrangemang

KORNELL

Kornellgrenar finns i vinrött och lime. Den  limefärgade kornellen är vårlig och passar till tulpaner eller andra vårblommor. Tycker man om en naturlig och vild stil på sina blommor kan man låta grenarna dominera. Ett par enstaka tulpaner räcker om man placerar dem i nivåer längst ner och en par kvist brudslöja får luft och syns i grenverket.

Tulpaner och kornell.

FORSYTHIA & VIDE

En riktigt rustik bukett får du om du blandar forsythia och videkvistar. Denna buketten är inramad med protea som är en kvistartad blomma från Sydafrika som går att hitta i välsorterade blomsteraffärer.

Forsythia bukett

Skötselråd för kvistar är att det är viktigt att snitta dem med en vass kniv eller i det fall att stjälkarna är väldigt grova grova klippa dem med en vass sekatör istället. Placera dem i varmt vatten.

Bilder: Flower Council of Holland & Blomsterpassion.se

Etiketter: , , ,

Kategori: Alla artiklar, Buketter, Vårblommor