Narcisser – vårfina vikarier till tulpaner

20/02/2013 |

narcisser-uteTulpanen är giganten bland vårblommorna men för dig som vill ha variation vad det gäller blommor är lökblomman narcissen en utmanare. Så här en månad innan påsk är narcissen högaktuell och dess gräddvita och ljusgula blommor blir som en mjukstart på påsken.

Narcissen trivs bäst i kallt vatten och det är en fördel att inte blanda dem med andra snittblommor. Narcissens stjälk utsöndrar ett sekret i vattnet som kan vara giftigt för andra blommor och förkorta deras livslängd. Får du en bukett där narcisser är blandade med andra blommor är ett tips att byta vatten ofta i vasen, så att vattnet håller sig friskt. Ett gammalt knep är att inte snitta narcisserna, och därigenom hålla tillbaka sekretet.

Narcisser på rad
Foto: Tulpanguiden.se

Narcisser finns även i kruka. Storblommiga narcisser kan vara svårplacerade inomhus men nu finns det nättare sorter på marknaden. Den populära småblommiga Topolino narcissen är gräddvit och ljusgul och ljuvligt söt. Genom att kombinera med andra lökväxter skapar man enkelt ett vårstilleben. Har man trädgård är ett tips att opara krukorna och plantera ut lökarna efter blomningen. Ofta blir de fleråriga, så man får glädje av dem många gånger om.

Vårkrukor.
Foto: Blomsterfrämjandet/IFBC

Man behöver inte många blommor, det räcker med några få för att lysa upp ett rum. Köper man ett par krukor med narcisser räcker blommorna till några små vaser också.

Vårblommor
Foto: Tulpanguiden.se

Naturen är en stilbildare och vi uppskattar att se mönster från naturen även hemma och bland våra blommor. I naturen och i trädgårdar blommar narcissen samtidigt som träden knoppas. Därför gör sig vårblommande kvistar och grenar sig perfekt tillsammans med narcisser i vasen. Här är narcissen tillsamman med robusta kastanjgrenar och spröda mandelblomskvistar.

Narcisser och grenar.
Foto: Flower Council of Holland

Etiketter: , , , ,

Kategori: Alla artiklar, Vårblommor