Skicka tulpaner upp i ett vårarrangemang!

10/01/2013 |

tulpanerJanuari är här med snö i nästan hela landet, då säljer tulpanerna som smör smälter i solen. Här kommer ett tips på vad du kan göra med tulpaner som verkar ha passerat sitt bäst-före-datum!

Tulpaner måste inte vara helt perfekta, raka och knoppiga, som dom kommer från blomsteraffären. Med lite fiffiga knep, hjälpmedel och tillåtande attityd kan man få lite mer mogna tulpaner att bli ett maffigt blomsterarrangemang. Det gör inget om tulpanerna har böjt sig och haft sig, deras böjar arbetar för dig. De annars lågt värderade rangliga stjälkarna är guld värda!

Till det här tulpan arrangemanget behöver du ca 5-10 tulpaner, ca 5 papyruskvistar (eller andra kvistar som påminner såsom tall) samt en bunt Steelgrass eller raka pinnar eller grenar. Du kan exempelvis använda kornell, sälg eller pilkvistar. Du behöver ett snöre samt grön blötlagd oasis till en vas eller kruka.

tulpan_bukett

Dela papyrusstjälkarna. Topparna ska användas i botten av arrangemanget, och själva stjälkarna ska få agera som stöttor åt dina vingliga tulpaner. Lättast är det att fästa tulpanerna om du sticker ner papyrusstjälken först i oasisen, därefter tulpanen.

tulpan1

Fyll din vas eller kruka med oasis, låt oasisen nå upp till högst hälften av krukan. Stick sedan i steelgrass jämt utplacerat, samt papyrusstjälkarna. Skär diagonala snitt med en vass kniv. Nu är det dags att fylla på med tulpaner. Ta förts bort de största bladen nertill, så att stjälken kommer fram. Tryck ner de snittade tulpanstjälkarna i oasisen. Låt dem böja sig inåt genom gräset och grenarna. Fäst dem strax under blomhuvudet vid en papyrusstjälk med snöret. I botten sticker du ner papyrustopparna. Fyll på riktigt med vatten så att det täcker oasisen med gott mått, och fyll på varje dag. Lycka till!

tulpaner

Bilder: Flower Council of Holland

 

Etiketter: , , ,

Kategori: Alla artiklar, Blomsterarrangemang, Tulpaner, Vårblommor