Höst och julplantering i rustik stil för utemiljöer

09/11/2012 |

Höstsortimentet av uteväxter till urnor och krukor har exploderat de sista åren. Ljungplantorna, kålplantorna och cypresserna har fått välbehövd konkurrens av bland annat skimmia, vaktelbär, silvergirland med flera. Om man dessutom ser till vad som finns att välja bland utpräglade trädgårdsväxter har man ett ännu större utbud och variationsmöjlighet.

Här är bilder från ett planteringsuppdrag på en innegård på ett hotell i Göteborg. Önskemålet var att få en stilren höstplantering som även skulle vara högaktuell även under julsäsongen. Stilen skulle kännas klassisk, rustik och en smula engelsk. Valet föll på att arbeta med rött, grönt, vitt, och grått i växter och en kombination av olika strukturer.

Planteringar med julkänsla.

De olika planteringarna bildade en helhet genom det konsekventa färgvalet.

Järnek, idegran, skimmia och vaktelbär inbäddade i kuddmossa.

En del av krukorna hade befintliga växter, som exempelvis Rhodenderonbusken. Den blev en julblomma när den fick de röda kornellkvistarna. Det är alltid extra roligt att förändra något som redan finns med enkla medel. I en annan kruka valde vi att placera enbart torra pilkvistar och kornellkvistar för att få kontrast och rejäl höjd.

Rhodedenderon med kornellgrenar. Varför inte fylla en hel kruka med pilkvistar?

Man dras ofta till att blanda växtsorter i en och samma kruka, men kan kan också pröva med att hålla isär växtsorterna ibland. Många växter av en enda sort i en kruka är stilrent och effektfullt.

Design: Blomsteraktören.se Foto: Blomsterpassion.se

Etiketter: , , ,

Kategori: Alla artiklar, Julblommor, Uteplanteringar