Nypon – passar bra till mer än nyponsoppa!

08/09/2009 |

Nypon blir till en maffig höstkrans. Du behöver en halmstomme, grönmossa, grön spoltråd eller myrtentråd och rikligt med nyponkvistar. Plocka nypon som skiftar från ljusare orange över till rött så blir slutresultatet mer levande.

Ingredienserna till nyponkransen.

Ingredienserna till nyponkransen.

Skaka bort så mycket jord från grönmossan som det går. Täck halmstommen med mossan och linda fast med grön tråd. Mossan gör att det blir enklare att linda fast nyponen, dom fäster bättre. När nyponen sedan torkar allt eftersom skymtar mossan fram istället för halmen.

Linda fast mossan med grön tråd först.

Linda fast mossan med grön tråd först.

Linda sedan fast nyponen över stjälkarna rad efter rad. Jag använde myrtentråd till denna kransen men jag rekommenderar den stabilare gröna spoltråden. Linda med fördel ett par varv av tråden över varje rad med nyponstjälkar och dra åt ordenligt så att det fäster. 

Enklast är att linda inifrån och ut med tråden.

Enklast är att linda inifrån och ut med tråden.

Eftersom det går åt färre nypon på insidan av kransen kan du linda varannat eller vart tredje varv som ”halvvarv”. Då börjar du varvet med att lägga nypon på mitten av kransen istället från insidan och fyller sedan på utåt. Därefter börjar du nästa varv inifrån igen. Då ”haltar” lindningen mindre.

Att bara täcka en del av stommen med nypon blir också fint. Täck i så fall de sista stjälkarna med mossa och kransen är klar.

Att bara täcka en del av stommen med nypon blir också fint. Täck i så fall de sista stjälkarna med mossa och kransen är klar.

Vill du använda din nyponkrans som dörrkrans fäster du en ögla av stabil blomstertråd på baksidan, eller använder ett band eller bast efter smak. Kransen blir också fin som ljusmanchett till ett blockljus. Som alternativ till nyponen kan du använda andra bär. Rönnbär eller oxelbär funkar också bra. Lycka till!

Kransen är klar!

Kransen är klar!

Etiketter: , ,

Kategori: Alla artiklar, Dörrkransar, Höstkransar