Höstglöd i en kruka – på ett nytt sätt!

09/09/2009 |

Jag hittade flikiga och vackra guldbruna ekblad på marken under höstpromenaden häromdagen som inspirerande floristen i mig till detta arrangemanget.

Höstbladen ramar i detta höstarrangemanget.

Höstbladen ramar in detta höstarrangemang.

Med några varv guldtråd förvandlades en glasskål till ett höstrede som bara är att fylla med blommor och bär.

Jag använde rosor, olika nypon, astilbe, torra ekblad samt guldtråd.

Jag använde Circus-rosor, olika nypon, astilbe, ekblad samt guldtråd.

Vilken skål eller kruka som helst funkar bara den är vattentät. Fyll skålen inuti med blötlagd oasis som finns att köpa i blomsterhandeln. Jag använde rosor, nypon och astilbe men många andra blommor blir fina. Det finns gott om krysantemum, hypericum och andra höstblommor i blomsteraffären just nu. Eller varför inte botanisera i krukväxtavdelningen? Krysantemum och höstglöd kan man klippa ner.

Fyll skålen med blöt oasis och linda in den med stående ekblad.

Fyll skålen med blöt oasis och linda in den med stående ekblad.

Ett tips är att trä två gummiband runt skålen. Sedan sätter du ekbladen innanför gummibanden temporärt tills du lindar om hela skålen med tråd. Guldtråd finns att köpa i de flesta blomsterbutiker och hobbyaffärer. Eller pröva att blanda mellan olika snören, garn och band. Här finns möjligheter att leka med materialen. Allt är möjligt.

Korta av och snitta rosorna. Tryck sedan ned dem djupt i oasisen.

Korta av och snitta rosorna. Tryck sedan ned dem djupt i oasisen.

Fyll skålen med vatten nästan ända upp innan du börjar att sätta i blommorna. Det är lätt att man glömmer det efteråt annars, när man har fullt upp med att beundra sitt arrangemang 😉  Använd en vass kniv och snitta av stjälkarna och tryck ner dom djupt i oasisen.

Låt rosorna vara i samma höjd och lite lägre än ekbladen.

Låt rosorna vara i samma höjd och lite lägre än ekbladen.

Alla rosor skall vara i samma höjd. Fräckast blir det om ovansidan av arrangemanget blir helt platt till denna modellen. Fyll sedan på med nyponkvistarna, astilben eller andra bär och småblommiga utfyllnadsblommor. Snitta alla stjälkar och arbeta ut den runda formen. Fyll på med ekblad så att oasisen inte syns.

Fyll mellanrummen mellan rosorna med nypon, ekblad och astilbe.

Fyll mellanrummen mellan rosorna med nypon, ekblad och astilbe.

Duscha lite lätt över blommorna när du är klar och kom i håg att fylla på med vatten i skålen varje dag. Detta arrangemanget håller i ca 2 veckor och kan varieras i det oändliga så pröva din fram! Lycka till!

Inte ett grönt blad i sikte, men så är det ju höst också!

Inte ett grönt blad i sikte, men så är det ju höst också!

Etiketter: , , , ,

Kategori: Alla artiklar, Blomsterarrangemang, Höstblommor