Ett blomsterhjärta till mina kära i himlen…

19/01/2009 |

Varje år skapar jag ett nytt blomsterhjärta till vår familjegrav. Vi brukar lägga på hjärtat på julafton och tända ett ljus. Årets hjärta blev ett litet oasishjärta som jag dekorerade med mahonia och cypresskvistar samt rosa skimmiablommor och aprikos små pärlor. Kanske det sötaste hjärtat jag gjort…

Gravsmyckning på mitt sätt. Ett hjärta med blommor som klarar frost!

Gravsmyckning på mitt sätt. Ett hjärta med blommor som klarar frost!

Blötlägg oasisen innan du börjar. Innan jag började arrangera hjärtat trodde jag att jag även skulle använda buxbom, men ändrade mig. Det blev ”för mycket”. Jag valde att bara använda mahonia och cypresskvistar som grönt. Mahonia som ett ”lugnt” grönt och cypress som ett ”oroligt” grönt. De båda sorterna kontrasterar även varandra i textur och färg. Mahonian är blank och mörkgrön samtidigt som cypressen är matt och ljusgrön. 

Oasishjärta från blomsteraffären och vintergrönt från trädgården.

Oasishjärta från blomsteraffären och vintergrönt från trädgården.

Börja med att sticka in kvistar runtom hjärtat. Snitta stjälkarna med en kniv så drar dom vatten bättre och fastnar dessutom lättare i oasisen. Försök hålla kvistarna lika långa så att den yttre hjärtformen framträder. För att förstärka hjärtformen kan du låta de kvistar som bildar spetsen på hjärtat vara lite längre. På samma sätt brukar jag vara noga med att hjärtats bågar blir så mjuka och runda som möjligt. Att få fram hjärtformen är svårare ju mindre oasishjärtat är och desto oroligare materialet är.
Jag börjar alltid med att fylla ytterkanten av hjärtat.

Jag börjar alltid med att fylla ytterkanten av hjärtat.

Hjärtformen blir ytterligare markerad om man ”drar ner” kvistar där bågarna möts i V-formen. Just i V-et har jag satt i kvistar ovanpå oasisen och inte bara runtomkring. Om man vill fylla hjärtat inuti med exempelvis rosor eller andra blommor framträder hjärtformen riktigt tydligt.

Är noga med den yttre kanten är hjärtat nästan klart!

Är noga med den yttre kanten är hjärtat nästan klart!

Fyll på med de gröna kvistar som du vill skall dominera ditt hjärta.

Fyll på med de gröna kvistar som du vill skall dominera ditt hjärta.

Sätt i andra kvistar som ger liv och kontrast. Jag valde cypress.

Sätt i andra kvistar som ger liv och kontrast. Jag valde cypress.

Skimmia finns att köpa både som snittblomma och krukväxt runt jul. Den har en vaxartad yta som passar till mahonia. Dom gifte sig fint ihop i mitt hjärta, kändes det som. Lycka till!

Sätt slutligen i skimmiakvistar och nålar med pärlor. Hjärtat är klart!

Sätt slutligen i skimmiakvistar och nålar med pärlor. Hjärtat är klart!

Etiketter: ,

Kategori: Alla artiklar, Begravningsblommor, Blomsterhjärtan